TIPATON TAMMIKUU?

 

Tämän tyyppisellä kaverilla olisi nyt kovaa vientiä! Eikä ainoastaan hääjuhlat, vaan monet enemmän tai vähemmän pintajulkisuuden kekkerit olisivat taatusti kiinnostuneita tällaisesta messiaasta. Veden muuttaminen viiniksi toisi julkisuuden ohella varman ja tuottoisan liiketoimen – ja nimen Guinnessin ennätysten kirjaan!

Jeesuksen julkinen toiminta alkoi aika vauhdikkaissa merkeissä. Kaanaan häissä tapahtui jotakin täysin ennalta-arvaamatonta. Laskelmat menivät pieleen. Syntyi nolo tilanne: viini pääsi loppumaan. Varasuunnitelmaa ei ollut, mutta Marian neuvo palvelijoille oli ikään kuin viimeinen oljenkorsi: ”Mitä hän teille sanookin, tehkää se.” Palvelijoiden usko sekä huumorintaju joutuivat kovalle koetukselle heidän täyttäessään vesiastioita vedellä. ”Vettäkö tässä nyt viinin sijasta tarjoiltaisiin?” Mutta jokin sai heidät toimimaan niin kuin neuvottiin. Ja ihme tapahtui!

Tipattoman tammikuun keskellä on ehkä turhaa nähdä Kaanaan häiden ihmeessä alkoholipoliittista kannanottoa puolesta tai vastaan. Pikemminkin eteemme avataan rohkaiseva kuva Vapahtajasta, joka toimii ihmisen neuvottomuuden keskellä, laskelmien pettäessä. Hän ei halua jättää ihmistä pulaan toisten arvostelujen ja kritiikin vyöryessä päälle. Hän asettuu auttajan paikalle. Sillä hän tänäänkin ilmaisee kirkkautensa ja rakkautensa ihmistä kohtaan.

Valitettavan usein Jeesus saa jäädä meidän juhliemme ulkopuolelle marginaaliin. Kun omat keinot ja mahdollisuudet on käytetty, häntä saatetaan kutsua hätiin. Aika näkee Kristuksen pikemminkin eräänlaisena ”sivumausteen” tuojana elämässä. Koko elämää ja oloa ei voida laskea hänen varaansa, vain yksi pieni siivu-nimittäin se uskonnollinen ulottuvuus. Kaanaan häiden Maria-äidin kehotusta Jeesuksen sanojen varteen ottamisesta ei enää oteta todesta – surullisin seurauksin. Hengellinen anemia valtaa alaa. Elämän vesileilit täytetään kaikella muulla, niin ettei sinne enää mahdu elävä vesi. Omahyväisyys ja itseriittoisuus näyttävät olevan eräänlaisia ajan hyveitä.

Kaanaan häissä viimeiseksi säästetty paras viini ei ollutkaan ihmiskäden valmistamaa. Sitä riitti silloin kaikille halukkaille. Saman Vapahtajan armo ja hyvyys riittää kaikille neuvottomille, keskeneräisille ja apua kaipaaville. Parhaimman annin tarjoavat ristinnaulojen lävistämät kädet. Ne eivät kohoa syyttämään vaan siunaamaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *