Pääkirjoitus Aamuset-lehti 18.10. 2015 : Kirkkoherrojen vastaisku

Suomessa on tapana selvitellä asioita perinpohjin. Perustetaan komiteoita ja tehdään uudistuksia hallinnon näkökulmasta. Piirrellään alueita ja vedetään rajoja. Rakennetaan organisaatiota. Vasta sen jälkeen mietitään toimintaa.

Samaan tapaan on toimittu myös kirkossa. Seurakuntauudistusta on puuhattu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässäkin jo monta vuotta. Tiedostetaan, että seurakuntien talous kiristyy lähitulevaisuudessa. Valmistellaan pieteetillä ja ajan kanssa. Valmista ei tahdo tulla.

Tampereella hallinto runnoi läpi yhden seurakunnan mallin, joka on ollut esillä myös Turussa. Neljän kirkkoherran kvartetti – Henrikinseurakunnan Heikki Mäntylä, Katariinanseurakunnan Leena Kairavuo, Martinseurakunnan Tuomo Norvasuo ja Mikaelinseurakunnan Jouni Lehikoinen – ei jäänyt odottelemaan hallinnon esityksiä, vaan oli proaktiivinen ja heitti oman mausteensa soppaan jo etukäteen. Vapaaehtoisuudella halutaan tuupata uudistusta sopivaan suuntaan. Se on viisasta politiikkaa.

Kirkkoherrat ehdottavat kahta suurta fuusiota. Mikael ja Martti yhdistettäisiin uudeksi Mikaelinseurakunnaksi, Katariina ja Henrik uudeksi Katariinanseurakunnaksi. Virkojakin jo jyvitettiin. Kirkkoherroina jatkaisivat Mikaelissa Lehikoinen, Katariinassa Kairavuo.

Mitä tapahtuisi muille seurakunnille? Siihen nelikko ei ota kantaa. Pelinavaus pakottanee muutkin omiin siirtoihinsa. Tuomiokirkkoseurakunta voisi jäädä omilleen. Maarian seurakunta katsonee pohjoiseen Paattisten seurakunnan suuntaan. Piikkiön seurakunnan kohtalona lienee liitos Kaarinan seurakuntaan.

Yhdeksästä seurakunnasta päästäisiin lähelle mallia 4+1, jossa ruotsinkielinen Åbo svenska församling säilyisi omana kokonaisuutena. Riittääkö se? Se nähdään ensi vuoden alussa, kun esitysten aika koittaa. Kirkkoherrat tai seurakuntaneuvostot eivät asiasta päätä. Esityksen uudesta seurakuntajaosta tekee yhteinen kirkkoneuvosto. Se etenee tuomiokapitulin käsittelyyn, mutta myös kirkkohallitus ottaa siihen kantaa.

Sitten joskus.

Lasse Virtanen