KUNTAVAALITEEMOJA 2017 by Jouni 34

Itsenäisyyden ja reformaation juhlavuoteen sisältyy myös vaalihulinaa. Kuntavaalit ovat ovella. Paikallistason päätöksenteko ei ole ihan yhdentekevä asia. Sillä, miten kaupungit ja kunnat huolehtivat asukkaistaan on vaikutuksensa myöskin kirkon elämään. Kristillinen arvopohja antaa hyvät eväät kunnalliseen päätöksentekoon, jossa liian usein talouden kylmät lukemat sanelevat päätösten suunnan.

Syrjäytyneiden ja vähäosaisten määrän kasvaessa monet heistä hakeutuvat seurakuntien avustusasiakkaiksi. Ruoka-ja kassijonojen pidentyessä haasteet myöskin seurakuntapuolella kasvavat. Toisaalta seurakuntien diakoniatyön ei pitäisi olla kuntien sosiaalitoimen jatkeena. Kuntapäättäjien olisikin aika ryhdistäytyä ja ottaa tosissaan vähävaraisten ahdinko.

Lapsiperheiden hyvinvointi on yksi ajan kipeimmistä haasteista. Kuntapuolella se merkitsee sitä, että kunnan on pystyttävä luomaan lapsiperheille sellaiset puitteet, jotka edesauttavat kaikin tavoin lapsiperheiden jaksamista. Päivähoitopaikkojen määrä ja hyvä laatu on taattava. Perheparkkeja ja lasten leikkipuistotoimintaa tulisi käynnistää. Esikouluopetus ja sen vastuullinen toteuttaminen on kunnan lakisääteinen velvollisuus. Oman kotikaupunkini Paimion päätös lapsiperheille suunnatun Paimio-lisän poistamisesta oli ikävä asia. Saimme sen aikanaan vaivoin päätettyä ja säästötalkoissa se pudotettiin budjetista pois. Se olisi mahdollistanut omalta osaltaan hieman monen vanhemman kotonaoloa lasten kanssa. Säästöleikkurit ovat myös kasvattaneet peruskoulujen luokkakokoja, mikä on huono asia. Erityisen tuen oppilaiden määrän kasvaessa luokkakoot olisi saatava kuriin.

Nuorison oireillessa tulisi etsivään nuorisotyöhön panostaa enemmän. Koulun, kodin ja myös virkavallan välinen yhteistyö koituu useimmiten oireilevan nuoren parhaaksi. Koulukiusaamiseen tulee suhtautua vakavasti ja siihen tulee puuttua herkästi ja nollatoleranssilla. Seurakunnan nuorisotyö on yksi hyvä ja tärkeä tekijä nuorten parissa tehtävässä työssä. Paimiossa sitä on tehty erinomaisesti.

Vanhemman väen kohdalla kaikki seniori-ikäisille suunnattu toiminta on kannatettavaa. Seniori-kortti on hyvä asia, jos se mahdollistaa liikunnan ja kulttuurin nauttimisen. Seniori-ikäisten ystävätoimintaan tulisi panostaa yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Föli-kortti olisi saatava ulottumaan myös Paimioon asti.

Elämme aikaa, joka kaipaa rehellisyyttä, avoimuutta sekä inhimillisyyttä ja välittämistä. Tämä ei saa olla pelkkää sanahelinää vaan todellisuutta myös kunnallisella päätöksentasolla.

1. Tuija Ojaniemi

Hei!

Olen Paimiolainen yrittäjä ja toimin tuottajana palvelusetelillä. Olen nyt pitkään pohtinut tätä palvelusetelin käyttötarkoitusta, nimenomaan kaupungin näkökulmasta. Valtavasti on tullut muutoksia viimeaikoina ja tulevaisuuteni yrittäjä tällä sektorilla huolestuttaa. Olisiko mahdollista keskustella kanssasi ihan kasvokkain tästä asiasta. Haluaisin kertoa sinulle huoleni tästä ja kuulla mahdollisesti kantasi tai sen, että mikä on linjaus tässä.

Yt

Tuija Ojaniemi

• Jouni Lehikoinen

Hei Tuija! Kiitos viestistäsi. Onnistuu kyllä hyvin. Soita minulle 0403417234.